maanantai 27. marraskuuta 2017

Martin joululevytervehdys




Minulla on jonkinlainen addiktio joulumusiikkiin.  Jo lokakuun puolella soittelen vaimolta salaa mahdollisesti uusia joululevyjä ja harvinaisempia versioita vanhoista.  Ja sanomistahan siitä tulee jos jää kiinni.  Nyt vaimo oli reissussa muutaman päivän ja sain käytyä läpi Spotifyn tarjonnan, lähinnä suomalaisesta tuotannosta.

Sain aikaan soittolistan jonka soittaminen kestää yli vuorokauden.  Älkää soittako, se voi vahingoittaa herkimpiä.. Spotifyssa on noin 500 eri nimikkeellä olevaa joulualbumia, osa ei ole albumeita, osa ei ole koskaan ollutkaan levymuodossa vaan on levy-yhtiön tai Spotifyn tekema soittolista. Lista löytyy oheisesta linkistä tai nimellä Suomalainen joulu.    https://open.spotify.com/user/martlo/playlist/7neAdIUUHmCDBeVcK6XR2e

Riippuvuus joulumusiikista ei ole syntynyt aivan itsestään.  Vuodesta 1975 alkaen tein melkein 25 vuotta Anttilan postimyynnin ja tavaratalojen joulumusiikkivalikoimaa.  Joulukuvaston valmistelu alkoi jo kesäkuussa, jolloin tuotteet valittiin, kuvattiin ja laitettiin painoon, kuvasto tuli ulos asiakkaille lokakuun alussa.  Tavaratalovalikoimat tehtiin syys-lokakuussa ja myyntiin joulumusiikki laitettiin heti isänpäiväkampanjan jälkeen noin marraskuun puolessa välissä.  Joulun jälkeen erilaista jälkipyykkiä pestiin vielä kuukauden verran.  Ei ne konttorillakaan aina viisaana pitäneet kun Kulkuset helisi kesäkuussa.  Tosin moni kollega aloitti joulusuunnitelmat aiemminkin.

Laskin joskus varovasti että minun aikanani ostettiin ja myytiin pari miljoonaa jouluäänitettä.  Ensimmäisinä vuosina tarjonta oli vähäistä, lähinnä Musiikki-Fazerin alkuperäistuotantoa, valikoimassa saattoi olla muutamia LP-levyjä ja kasetteja.  C-kasetin mukana levy-yhtiöt alkoivat panostaa uudempaankin tuotantoon, pikkuhiljaa alkoi tulla artistien omia joululevyjä ja halpatuotantoyhtiöiltä edullisia jäljitelmakokoelmia.  Alkuvuosina maksoin oppirahoja, tavara ostettiin kiinteään tiliin ja sitä saattoi jäädä varastoon, vaikka meillä oli ainoana ketjuna tuotekohtainen seuranta.  Sittemmin ilmoitin levy-yhtiöille ettei valikoimaan pääse muuta kuin palautusoikeudella.  Joku yhtiö saattoi yhden joulun pyöritellä peukaloita, toisena jo olivat kaikki mukana.

Yksi levy jäi mieleen, silloinen superjulkkis Timo TA Mikkonen teki joululevyn ja sitä otettiin sisään aika optimistisesti.  Siitä ei tullut hittiä, eikä se mennyt myöskään hintaa alentamalla, joten viimeisenä keinona annoin jouluaaton aattona määräyksen että levy annetaan ilmaiseksi jokaiselle joka ostaa jotain musiikkia, aattona oli määräys laittaa se kaupanpäälle, kunhan jotain osti.  Joulun jälkeen sain valituksia tilanteista joissa asiakas suorastaan suuttui kun kassiin työnnettiin Timo TAn levy.  Sekin levy löytyy Spotifysta ja tekemältäni soittolistalta.

Soittolistalla ei ole kahta samaa esitystä, mutta samoja lauluja tietenkin.  Useimmilla menestyneillä levyillä on samoja tuttuja joululauluja.  Varmin tapa olla menestymättä on tehdä omia uusia joululauluja, niitä on vaikea saada soimaan missään.  Sama toimii kansainvälisesti, joskin poikkeus vahvistaa säännön, tänä vuonna australialainen laulaja-lauluntekijä Sia on julkaissut joululevyn Everyday is Christmas, jossa kaikki kappaleet ovat uusia.  Spotifyssa kuunneltu jopa 4,5 miljoonaa kertaa, ja sesonki on vielä edessä.  Tuskin löytyy markettien hyllystä Suomessa.  Tuleeko hauskoja kysymyksiä Sian joululevystä? Englannissa Sia nousi heti listalle, sijalle 30.  

Suomessa Cheek saattaisi saada kaupaksi kokonaan uuden joululevytyksen, moni muu on yrittänyt mutta epäonnistunut.  Paras konsepti on sekoittaa vanhaa ja uutta.  Suvi Teräsniska on onnistunut ehkä parhaiten, Hei Mummo sävelmää on kuunneltu yli kaksi miljoonaa kertaa, Suvi on tehnyt jo kaksi joulualbumia. Kaupallisesti epäonnistuneita joululevyjä löytyy aika monelta tangokuninkaalliselta, nekin löytyvät soittolistalta. Jari Sillanpää on tässäkin genressä ihan omilla luvuillaan. Arja Korisevalla on kaksi ja puoli joululevyä, ainakin.  Jari Sillanpään levyä on myyty fyysisesti vähintään 150 000 kpl, sitä paremmin vain Vesa-Matti Loirin Sydämeeni Joulun teen, noin 180 000.  Siitä levystä hyllyissä näkyy uusi juhlaversio. Sydämeeni joulun teen kappaletta on kuunneltu Spotifyssa 1,5 miljoonaa kertaa.

Ulkomaisista levyistä kaikki tietävät Bing Crosbyn White Christmas sävelmän, sitä lienee myyty eniten yksittäisistä lauluista, kaikkialla, myös meillä. Kokonaisista joulualbumeista eniten myydyin on Elvis Presleyn joululevy, pelkästään Anttiloissa sitä myytiin vuosien varrella yli 100 000 kpl, sama levytys löytyy kaikilta halpamerkeiltä. Virallisesti sitä on myyty hieman yli 20 000 kpl.  Elvis saattaa olla tänä jouluna listaykkönen Englannissa, joululevyllä jossa taustalla soittaa Royal Philharmonic Orchestra. Elvis ei ole löytynyt uudestaan, vaan taustat on äänitetty vanhoihin lauluihin.  Löytyy Spotifysta mutta tuskin marketista.

Soittolistalta löytyy myös ehdottomasti kaikkien aikojen huonoin joululevy, se on julkaistu tänä vuonna, etsikää jos kiinnostaa.  Ei varmasti soi valtakunnallisilla radiokanavilla.  

Sattumalta käväisin kahdessa isossa marketissa tänään, uutta joulumusiikkia oli varsin vähän tarjolla, Citymarketissa noteerasin Leif Lindemanin levyn, Prismassa kovin juttu oli VL Median seitsemän levyn paketti hintaan 19,90 alkuperäisiä kotimaisia jouluklassikoita.

Martin kuvaa on käytetty ilman Martin lupaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti