tiistai 8. joulukuuta 2015

Herra 63 kommentoiKuljemme Minnien kanssa joka aamu pisuteeraamassa lähistöllä pyörätietä pitkin, pyörätie johtaa Kaivokselan koululle.  Vastaan tulee kymmeniä noin metrin mittaisia ihmisiä, jotka laahustavat kouluun.  Kantaväestö on siinä enemmistönä, mutta aika monta maahanmuuttajasukupolvien edustaajakin on mukana.  Kaikilla kumminkin yksi yhteinen piirre, ne tuijottaa kännykän ruutua kävellessään, kuin zombiet.  Mitähän näistäkin vielä tulee.  15-20 vuoden päästä pitäisi mennä näiden hoitoon terveyskeskukseen.   Ne varmaan pyytää laittamaan 3D videon peräpukamista etukäteen.

Ennen kyllä koulumatkoilla oli paljon enemmän virikkeitä, kivitettiin katulamppuja, tehtiin ojia, ryömittiin tierumpuihin ja huudeltiin sieltä hävittömiä mummuille.  Ei nämä nuoret, muuta kuin tuijottaa pientä ruutua.

Vaikka olen 63, minullakin on tämä Periscope!  Sen on varmaan ykkösjuttu kouluissakin, opettajien kiusaaminen on viety uudelle tasolle.  Periscopessa on mahdollista kenen tahansa lähettää suoraa videokuvaa mihin tahansa maailmassa.  Jos seuraat ihmisiä Twitterissä, heidän videonsa tulee automaattisesti näkyviin.  Voit hakea kartasta kuumia pisteitä eli livelähetyksiä tai tallentuneita lähetyksiä.  Pienellä otoksella yleisin videon aihe on kun joku teinityttö höpisee omituisia ja noin 200 jannua anelee että näytä tissit.

Periscopessa olen jo nähnyt livenä kuinka Mikael Junger jämähti Pietarin satamaan.  Eilen se sitten tapahtui, ensimmäinen livelähetys Alexander Stubbilta.  Tästä alkaa uusi painajainen, näemme tilastoja suorana lähetyksenä.  Uskokaa jos uskallatte.  Mitähän muuten maksaa pietarilaisen operaattorin kautta livevideokuvaaminen kännykällä, no varmaan se menee firman piikkiin Mikaelilla.

Periscopessa voi olla mielenkiintoisiakin puolia, pääsemme näkemään seuraavat kapinat ja sodat suorana lähetyksenä.  Tuskin maltan odottaa erilaisia ruokaohjelmia.  Ensi kesänä varmasti tullaan näkemään joka ikinen festari ja konsertti suorana, eri kännyköistä.   Mikä lienee enää käytäntö  konserteissa, joissakinhan oikein pyydetään ruutuja päälle.

Minulla on tietenkin Tweetdeck, josta voi seurata useita hastagejä kerrallaan.  Sunnuntaina oli tietenkin merkki #linnanjuhlat päällä.  Sen voi tsekata vaikka jälkeenkinpäin, kuinka typerää porukkaa siellä roikkuu, ihan omalla nimelläkin.  Hirveä paine olla fiksu ja hauska, tiivistää se sitten 140 merkkiin.  Tweetdeck on kätevä silloin kun jotain tapahtuu, esim Ukrainasta tulee tulee koko ajan tavallisten ihmisten kommenteja plus hirvittävä määrä propagandaa.

Linnanjuhlista twiittejä tuli suht vähän, Iltalehti ja Seiska päivystivät ovella, Antti Kaikkonenkn lopetti eteiseen.  Yhtään Periscope-lähetystä en huomannut, mutta vuoden päästä varmaan on satamäärin vonkaajia jotka pyytää Jenniä näyttämään tissit.  Kehitys kehittyy.

Rouva on Lontoossa hoitamassa poikasia, sain kerrankin katsoa rauhassa linnanjuhlia, kuten puolet suomalaisista. Jälkikäteen, kun katsoo iltapäivälehtien lööppejä, niin miettii kuinka tyhmiä me oikeastaan olemme, vai haluammeko me aina vaan nähdä Matti Nykästä ja viidettä vaimoa.  Oli kuitenkin pakko ostaa yksi lehti arkistokappaleeksi, kunhan rouva palautuu, se kysyy sitä ennenkuin laittaa laukkunsa maahan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti