tiistai 28. huhtikuuta 2015

Tulppaanimaassa

Hollanti oli aikanaan iso tekijä äänitekaupassa, täällä on aina osattu tehdä tukkukauppaa ja vetää välistä.  Hollannissa on ollut myös isoja levytehtaita, suuri tekijä oli Philips, joka kehitti c-kasetin  ja dvd-levyn.

Anttila aloitti kaupanteon tuomalla maahan jäljitelmäkasetteja, ne olivat todella suosittuja 70 luvulla, normaalihintainen kasetti maksoi 40-50 markkaa, jäljitelmän sai kympillä.  Kotimaassakin näitä tehtiin runsaasti, erityisesti Turun suunnalla.

Sitten Hollannista löytyi tukkureita jotka myivät amerikkalaisia cutoutlevyjä sekä isojen tavarataloketjujen palautuksia. Tietojen hallinta oli alkeellista, levyjä saattoi olla miljoonia ja hehtaarikaupalla, kukaan ei oikein tiennyt mitä oli missäkin.  Se oli vähän kuin karkkikaupassa käymistä, kun kiipeilin palettien ja lavojen seassa. Jossain ne miljoonat levyt luuravat pitkin Suomea.

Hollantilaiset tykkäävät touhuta suomalaisten kanssa, varsinkin vapaa-ajalla.  Kävin itse Hollannissa 2-3 kertaa vuodessa, meillä kävi vieraita lähes viikoittain.  Kun Jari Litmanen aloitti uransa Ajaxissa, sen jälkeen oltiin kuin samaa perhettä.  Olen tuonut monta Litmasen HJK ja Mypa paitaa tuliaisina Hollantiin.

Yksi iso hollantilainen kävi Anttilassa usein, hän tutustui myös Porin jazzeihin, firman juhliin, Turun saaristoon, Savonlinnan oopperajuhliin, golfturnauksiin,  ruotsinlaivoihin , Tallinnaan, Leville, jopa Lahteen. Aika paljon ehditty touhuta kolmessakymmenessä vuodessa.  Täällä kirjoittelen tekstiä Robin vintillä.  Molemmat ollaan nyt jo vapaaherroja, mutta yhteyttä on pidetty tiiviisti koko perheen kanssa. Robin poika on Hollannissa tunnettu dj Dekky, hän oli aikanaan Dj Lukan kanssa kiertueella Suomessakin, Luka on taas meidän perhettä.

Eilen oli Hollannissa Kuninkaan päivä, se on joka vuosi 27.4. Ihmiset juhlivat kadulla ja kaikki kadut ovat kirpputoreja ja kaljanmyyntipisteitä.  Kun kuningas oli vielä kruunuprinssi, hänellä oli lempinimi Prinssi Pils.  Amsterdamin kanaali oli täynnä veneitä, useimmissa veneissa oli oma Dj ja meteli oli sen mukaista.  Viranomaiset arvioivat että juhlijoita oli noin 700 000. Kuten Suomessakin, pissiminen kuuluu tähän kaljanjuontiin, täällä monet yksityiskodit olivat avanneet vessansa 1-2 euron maksua vastaan.  Milloinkahan Kaivopuistossa?
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti