keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Tuli aamu ja 501. päivä


Sain kenkää Anttilasta toukokuussa 2013, tuotannollisista ja taloudellisista syistä.  Tänään kirjataan ylös 501 päivää yhteiskunnan elättinä, ansiosidonnaista on kertynyt niin monta arkipäivää.  Luku on itselle tärkeä, nyt voi saada todistuksen että on saanut yhden lisäpäivän ja sillä paperilla voi saada työeläkkeen, koska ikä riittää siihen, 62 ja risat.

Ansiosidonnainen päiväraha on käytännössä valtion ottamaa velkarahaa, vaikka sitä rahoitetaankin jäsenmaksuilla ja työttömyysvakuutuksella.  Se on hieno järjestelmä, kun sattui itselle, mutta yleisesti ottaen täysin järjetön.  Terveitä työkykyisiä ihmisiä pidetään kotona, osa ehkä on tyytyväisiä tilanteeseen, mutta suurin osa pitäisi laittaa johonkin järjelliseen työhön.  Itse olisin ollut vapaaehtoinen Vaahersalon kyläpoliisiksi, loppuisi se kaahaminen ja päissään ajelu.  Kolmenkymmenen vuoden aikana olen kerran nähnyt poliisit Vaahersalossa, ne tulivat kysymään tietä, olivat reppanat eksyneet.

Tietenkään tämä työttömyystyö ei saisi olla mitään, mikä olisi pois normaaleilta työmarkkinoilta.  Suomalaiset yrittäjät, vaikka ovatkin reilua ja yrittävää porukkaa, käyttävät heti kaikki porsaanreiät jos niitä on tarjolla, koska jos ei itse käytä, kilpailija käyttää kuitenkin.   Näin käy jos nuoria tai vanhoja suositaan tai tuetaan työllistettäessä väkisin. Jos jotain on pakko suosia, niin sitten nuoria, meidät vanhat pitäisi siirtää joustavasti sivuun, ei kertarytinällä vaan pikkuhiljaa, kokemusta hyödyntäen.

YT-neuvottelu on täyttä pelleilyä ja teatteria, olen itse ollut mukana pari kertaa neuvottelemassa ja viimeisen kerran sitten tiskin väärällä puolella.  On varmasti oikeitakin yt-neuvoitteluita, kun esimerkiksi tuotanto laskee ja asioita on järjestettävä.  Niissä tilanteissa joissa itse olin mukana, ei neuvoteltu mistään, päätökset oli jo tehty, neuvottelijat briifattu, irtisanottavat jo valittu ennen
neuvotteluja. Oli listoja eniten sairastavista, mietittiin hankalia tapauksia ja kostettiin vanhoja kaunoja.  Niistä keskusteluista ei tehty pöytäkirjoja, muuten prosessi kirjataan pilkulleen, jotta noudatettaisiin lakia, lopputulos on jo kirkkaammissa saleissa päätetty.  Yrityksen johdon pitäisi uskottavasti yrittää ensin yhteistyössä henkilöstön kanssa pelastaa laiva.  Yt-prosessi on johdon taholta pään pistämistä pensaaseen. Kumma kyllä, kaikille johtajille löytyi hommia, heitä ei tarvinnut erottaa.

Olen kertonut kaikille pyynnöstä tai pyytämättä, että mikä tahansa työ on parempi kuin joutenolo, jos siitä saa sen saman kuin ansiosidonnaisella.  Kyllä sillä rahalla pärjää, jos nuukasti elää, mutta elämästä häviää sosiaalinen puoli, joka syntyy työyhteisössä.  Voi tietysti mennä työttömien työpajaan tai kahvilaan, mutta se ei varmaan sovi kaikille. Käytännössä käteen jäävä palkka on noin puolet viimeisestä rahapalkasta.  Veroa peritään hillitön prosentti, toki työllistäähän se lainarahan pyörittely jotakin virastoissa. Meiltä työttömiltä puuttuu työmatkavähennykset, se on niin väärin.

Hyvin todennäköistä on että uusi hallitus yrittää lyhentää ja pienentää ansiosidonnaisen aikaa ja ns. putki saattaa vaikeutua, jos Suomen oma hallitus sitä ei tee, sen tekee sitten joku muu ja se tekee kipeää.  Olen hieman epäileväinen, kun asiaa viedään ammattiliittoihin, tämä on saavutettujen etujen maa.  Niinkuin Kreikkakin.

Yksi ajatus on että ansiosidonnaisen voisi nostaa osittain etukäteen jos aloittaa yrityksen, se voisi sopia joillekin, yritys kuitenkin tarvitsee tuotteen tai palvelun jolla on markkinoita, tyhjästä on paha nyhjäistä.  Jonkinlainen kevytyritysmuoto voisi myös olla kokeilemisen arvoinen, 4-5 henkilön
työllistäminen voisi toimia nykyistä vähemmällä byrokratialla.

Suomesta löytyisi todella hyvät reservit muutostyöhön, itse mukaan luettuna, kokeneita konkareita on kortistot täynnä.  Mutta siihen pitäisi ensin perustaa virasto valvomaan.

Olen käynyt kaksi kertaa Ely-keskuksessa, jota ennen sanottiin työkkäriksi.  Ensimmäinen kerta oli ilmoittautuminen ensimmäisenä työttömyyspäivänä.  Haastattelija oli oli erittäin mukava, maahanmuuttajataustainen.  Hän kysyi mitä osaan parhaiten, vastasin että ostan, myyn, vaihdan ja varastan.  Ahaa, sinäkin olet arabi, no, laitetaan että ostaa ja myy.  Erittäin asiallinen ja hyväntuulinen kohtelu, mutta myös aika realistinen arvio; kukaan ei tule tarjoamaan sinulle töitä.

Toinen kerta oli jo pelkkä muodollisuus, se piti käydä, jotta rahantulo jatkuisi, haastattelija sanoi ihan samaa, kuusikymppisille ei ole mitään töitä, erittäin vaikea on löytää mitään edes viisikymppisille.

Kolmas käynti luvattiin, mutta eipä ole tullut kutsua.  Ehkä järki on voittanut.  

Jos joku on lukenut näitä seikkailujani, tulee ilmi että olen saanut elää ja tehdä töitä todella mielenkiintoisessa ympäristössä ja erikoisten ihmisten kanssa.  Olen siitä kiitollinen, asiat voisivat olla paljon huonomminkin.   Kun ura katkeaa tai sen katkaisee ylimielinen kottarainen, jonka tunsin hyvin jo entuudesta, ilman mitään selityksiä, muuta kuin ettei sinua tarvita,  se jää kaivelemaan.

 Minulla oli suojatyöpaikka kahden viimeisen vuoden ajan, siitä ehkä lisää joskus myöhemmin, sellaista ei pitäisi tapahtua missään työympäristössä.  Sivukuluineen se maksoi Keskolle satoja tuhansia, ja paljon juotua kahvia.  Olisin voinut nostaa jopa syytteen työpaikkakiusaamisesta, mutta kyllä se raha rauhoitti, mutta olipa pitkiä päiviä ja viikkoja, kun työtehtäviä oli noin 15 minuuttia päivässä.   Siirsin valmiita tilastoja toiseen paikkaan, ja ilmoitin sitten sähköpostilla, että nyt on valmiit tilastot toisessa paikassa.

Nyt on sähköinen hakemus tehty.  Päivärahan hakeminen on tehty äärimmäisen helpoksi, avataan tietokone, laitetaan kerran kuussa rasti ruutuun kunnian ja omantunnon kautta ja painetaan enteriä, sitten muutama päivä ja raha kirstuun kilahtaa.  Sitten kun raha on kilahtanut, täytyy pyytää todistus että näin on käynyt.  Sillä todistuksella sitten vahvistetaan eläkehakemus.  Työeläkeyhtiössä on tiedot tuloista ja eläkkeistä sentilleen, sieltä voi jokainen tilata sähköisen otteen.  Silti kerrotaan että hakemuksen käsittely kestää keskimäärin kaksi kuukautta.  Raportoidaan siitä sitten erikseen.

Kaikille hyvää vappua, tasapuolisesti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti