perjantai 27. maaliskuuta 2015

Naurava kulkuri


Kaitsulla käy aika pitkäksi konttorilla eikä Big Brother talostakaan tule juuri lähetystä niin laitetaan jotain tarinaa hänelle ja muille faneille.

Midem musiikkimessuilla on käynyt suomalaisia varmaan jo aikojen alusta, kuusikymmentäluvulla. Silloinhan siellä kuului konserttiohjelmaan eri maiden parhaiten menestyneet artistit, Suomesta siellä ovat käyneet ainakin Katri Helena, Danny ja Irwin.  Musiikki-Fazerilla oli vahva edustus alkuvuosina, olihan heillä melkein monopoli Suomessa.

Suomi oli viimeinen peräkylä jossa herättiin siihen että musiikilla voitaisiin edistää vientiäkin.  Ensimmäisenä Midem vuotenani tapasin yhden vienninedistäjän Härkösen Pekan, han tarjosi markkinoille haitarimusiikkia.  Mukava mies.

Olin kerran samassa hotellissa, vai pitäisikö sanoa toisin päin että he olivat, Bogart Co yhtyeen kanssa.   Pojat olivat lähteneet ulkomaiden markkinoille ihan vakavissaan, mutta kun kaikki pohjatyö, verkostot ja suhteet puuttuivat, tulostakaan ei syntynyt, eivät he päässeet mihinkään esiintymään, organisaatiolle olisi pitänyt maksaa siitä etukäteen.  Monena aamuna lähdimme yhtä aikaa töihin, palatsi aukesi kymmeneltä, pojat olivat niissä sukkahousuissaan tai mitä ne oli.  Turpiin oli tulla ranskalaisilta huligaaneilta, kun kävelimme Rue De Antibesia. Mutta tosissaan yrittivät, heillä oli ihan laadukas videokin, joka löytyy You Tubesta.

Suomalaiset pienet levy-yhtiöt ovat vuosien mittaan oppineet muutakin kuin juomaan kaljaa Suomi-baarissa, ehkä suurin harppaus on tapahtunut sen jälkeen kun Darude, Bomfunk MCs, Leningrad Cowboys  ja lukuisat hevibändit nousivat eri teitä maailman tietoisuuteen. Suomalaisten itsetunto nousi kertaheitolla.  Kunnia niille jotka tekivät sen työn.  Onhan siellä ollut aivan virallistakin valtiovallan vientityötä ja rahaa pelissä.

Itsekin olisin päätynyt vientikauppiaaksi, eräänä vuonna sain juuri ennen Midemiä Audiovoxilta Linda Lampeniuksen CD singlen, se oli se jossa oltiin kyykyssä nahkapuvussa.  Muutamassa tapaamisessa nostin sen sitten lopussa pöydälle ja kerroin ihan vakavissaan että nyt minullakin on jotain myymistä.  Kävi hirveä supina ja sinkku kulki kädestä käteen.  Suurin tilaus jonka olisin saanut, oli 500 kpl, heti lentona Japaniin, eivät kysyneet edes hintaa. Messujen jälkeen vein ilosanomaa Audiovoxille, mutta ilmeisesti sopimussyistä he eivät ottaneet asiaa vakavasti.

Yllä olevassa kuvassa yksi varhaisten aikojen vientiyrityksistä, Jean-Piere Kusela ja Puppe käväisivät messuilla, saivat kyllä paljon huomiota,mutta oikeasti taustavoimat ja verkostot puuttuivat, joten maailmanmenestystä ei tullut.  Mutta pojilla oli varmaan hauskaa.

Klassisen ja jazzin puolella suomalaiset ovat keränneet Midemissä kunniaa ja palkintoja koko sen historian ajan, se on yksi osa tätä festivaalia.  Kauppaneuvos Lindberg Fazerilta oli yksi tunnettu hahmo messuilla aikanaan. Lukekaa hänestä kirjoitettu kirja ja tiedätte enemmän.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti